Zmień rozmiar czcionki


Wyślij nowy tematWyślij odpowiedź Strona 1 z 2   [ 16 posty(ów) ]
Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: K20A2 w nexii?
PostWysłany: 29 Paź 2014, 00:42 

Rejestracja: 24 Sty 2012, 22:16
Posty: 56
Samochód:: Nexia sedan 1,5 benz+lpg ciemno-zielony(Nexus);)
Witam :)
od pewnego czasu zastanawiam sie o doposażenie mojej NEŚKI w mocniejszy bardziej nowoczesny silnik z dobrej fabryki.
c20xe jest duży, mało wydajny, mułowaty, paliwożerny i awaryjny tak samo inne przestarzałe oplowskie konstrukcje.
Przynajmniej tak mi się wydaje :D
Do przeznaczenia mogę mieć ok 10 000zł :) nie ma mi się to opłacać bo nie mam zamiaru pozbywać się autka a jest od nowości u nas wiec trzyma mnie przy nim jedynie sentyment :P
Według mnie dobrym rozwiązaniem wydają się silniki Hondy, mają bardzo dobry stosunek poj/moc a mimo tego nie są szczególnie awaryjne
Pytanie brzmi czy silnik K20A2 z Hondy Civic TypeR 05r wraz ze skrzynią sprzęgłem wiązką i komputerem będzie dało się w sensowny sposób* połączyć z karoserią pięknej Nexii?? :D
*Sensowny sposób- taki żeby autko było funkcjonalne na codzień i od święta, zostawiało na światłach dużo droższe fury, oraz było jak najmniej awaryjne.

Dodam że Swapa wykonał bym samodzielnie z kumplem ;)

Z góry dzieki za opinie na temat tegoż pomysłu, te nagatywne też są mile widziane ;)

POZDRO :D


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: K20A2 w nexii?
PostWysłany: 29 Paź 2014, 09:53 
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 Lis 2010, 09:42
Posty: 16487
Miejscowość: Chełm-Lublin
Samochód:: Daewoo Nexia 1.5 8v SEDAN :)
Samodzielnie z kumplem to możesz flaszkę opróżnić w garażu :D ;)

_________________
Image
ImageImageImageImageImageImageImageImageImageImageImageImageImageImageImageImageImage


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: K20A2 w nexii?
PostWysłany: 29 Paź 2014, 10:37 
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 11 Lis 2010, 12:32
Posty: 6194
Miejscowość: Włocławek
Samochód:: Civic EJ6 D15Z8/Z6 VTEC
Przy swapie na silnik hondy, jak ogarniesz kwestię mocowania silnika, przekazania napędu na koła- półosie z hondy z piastami nexii nie połączysz, to reszta pójdzie jak z górki. Zakładając że macie z kumplem pojęcie o mechanice i elektryce

_________________
ImageImageImageImageImageImageImageImageImageImageImageImage



Czasami na drodze spotykam prawdziwych szaleńców...
Pędza na złamanie karku i wbrew rozsądkowi...
Czasami naprawdę aż ciężko ich wyprzedzić...


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: K20A2 w nexii?
PostWysłany: 29 Paź 2014, 16:55 

Rejestracja: 24 Sty 2012, 22:16
Posty: 56
Samochód:: Nexia sedan 1,5 benz+lpg ciemno-zielony(Nexus);)
Mamy, mamy ;)
z wykształcenia technicy mechatronicy :D
z elektryką nie widzę problemów można kupić całą wiązkę silnika wraz z kompem a nexiową zostawić wiązkę do oświetlenia i jeszcze odpalanie żeby nie trzeba było wymieniać stacyjki ale to już pikuś najbardziej mnie interesuje połączenie silnika z kołami i drążkiem zmiany biegów :/


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: K20A2 w nexii?
PostWysłany: 30 Paź 2014, 11:52 
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 11 Lis 2010, 12:32
Posty: 6194
Miejscowość: Włocławek
Samochód:: Civic EJ6 D15Z8/Z6 VTEC
Na pewno łatwiej sam silnik zmienić zostawiając skrzynię , dorobić flansze trzeba i ze sprzęgłem kombinować. Bo żeby napęd z hondy zostawić trzeba by pewnie piasty z hondy wstawić w kolumny z nexii. Według mnie za dużo kombinacji. Lepiej jakąś mocną w miarę nową jednostkę oplowską wstawić.

_________________
ImageImageImageImageImageImageImageImageImageImageImageImage



Czasami na drodze spotykam prawdziwych szaleńców...
Pędza na złamanie karku i wbrew rozsądkowi...
Czasami naprawdę aż ciężko ich wyprzedzić...


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: K20A2 w nexii?
PostWysłany: 30 Paź 2014, 20:21 

Rejestracja: 24 Sty 2012, 22:16
Posty: 56
Samochód:: Nexia sedan 1,5 benz+lpg ciemno-zielony(Nexus);)
Radzio co proponujesz? zafirę?
Myślałem nad dopasowaniem zawieszenia z Hondy wraz z piastami i hamulcami coby to zatrzymać ;)


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: K20A2 w nexii?
PostWysłany: 30 Paź 2014, 20:27 
Gold Member
Awatar użytkownika

Rejestracja: 09 Lis 2010, 19:22
Posty: 12088
Samochód:: Turbo Rumszta
Łatwiej będzie uciąc nexię w pół i dospawać do przodu hondy... ;)

_________________
ImageImageImageImageImageImageImageImageImageImageImageImageImageImageImageImageImage


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: K20A2 w nexii?
PostWysłany: 30 Paź 2014, 20:43 

Rejestracja: 24 Sty 2012, 22:16
Posty: 56
Samochód:: Nexia sedan 1,5 benz+lpg ciemno-zielony(Nexus);)
Nie ma być łatwiej :D czasem trzeba podjąć wyzwanie :P
V-ke Cadillaca da się włożyć to rzędówkę Hondy także :)


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: K20A2 w nexii?
PostWysłany: 30 Paź 2014, 21:39 
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 Lis 2010, 09:42
Posty: 16487
Miejscowość: Chełm-Lublin
Samochód:: Daewoo Nexia 1.5 8v SEDAN :)
A nie lepiej fałke ;) http://forum.nexia.pl/viewtopic.php?f=6&t=3571

_________________
Image
ImageImageImageImageImageImageImageImageImageImageImageImageImageImageImageImageImage


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: K20A2 w nexii?
PostWysłany: 31 Paź 2014, 15:14 
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 11 Lis 2010, 12:32
Posty: 6194
Miejscowość: Włocławek
Samochód:: Civic EJ6 D15Z8/Z6 VTEC
simon1996 napisał(a):
Radzio co proponujesz? zafirę?
Myślałem nad dopasowaniem zawieszenia z Hondy wraz z piastami i hamulcami coby to zatrzymać ;)


zawieszenie z hondy zamontować w nexii? "trochę" się różnią...
jak chcesz mocniejszy silnik oplowski to może niekoniecznie zafira będzie najlepszym dawcą-chyba że OPC ;)

ps. ...nie chcę być prorokiem ale coś mi się zdaje że to będzie kolejny projekt typu "chciałbym wstawić turbo do nexii".....

_________________
ImageImageImageImageImageImageImageImageImageImageImageImage



Czasami na drodze spotykam prawdziwych szaleńców...
Pędza na złamanie karku i wbrew rozsądkowi...
Czasami naprawdę aż ciężko ich wyprzedzić...


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: K20A2 w nexii?
PostWysłany: 01 Lis 2014, 20:00 

Rejestracja: 24 Sty 2012, 22:16
Posty: 56
Samochód:: Nexia sedan 1,5 benz+lpg ciemno-zielony(Nexus);)
Honda tez jest na mcpersonach myslałem żeby dopasować kielichy w nexii do mcpersonów Hondy


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: K20A2 w nexii?
PostWysłany: 02 Lis 2014, 12:31 
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 11 Lis 2010, 12:32
Posty: 6194
Miejscowość: Włocławek
Samochód:: Civic EJ6 D15Z8/Z6 VTEC
A mocowanie wahacza ? Wahacz z nexii nie podejdzie do kolumny z hondy. Więc całe zawieszenie z hondy trzeba by przełożyć. A to już magia prawie. Rozstaw kół musi się też zgadzać żeby półosie nie były np. za długie... Można dużo elementów przespawać ale pomijając dokładność trzeba jeszcze pamiętać o bezpieczeństwie.

_________________
ImageImageImageImageImageImageImageImageImageImageImageImage



Czasami na drodze spotykam prawdziwych szaleńców...
Pędza na złamanie karku i wbrew rozsądkowi...
Czasami naprawdę aż ciężko ich wyprzedzić...


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: K20A2 w nexii?
PostWysłany: 05 Lis 2014, 23:50 

Rejestracja: 24 Sty 2012, 22:16
Posty: 56
Samochód:: Nexia sedan 1,5 benz+lpg ciemno-zielony(Nexus);)
OK dzięki Radzio że trochę ostudziłeś mój zapał
ale jednak bardzo chciałbym mam możliwość finansową wsadzić w tą budę coś mocniejszego ale nowocześniejszego bo np c20xe itp odpada ;)
a czy od tych właśnie silników bardzo odbiega Z20NET? może miał ktoś do czynienia z tymże silnikiem?


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: K20A2 w nexii?
PostWysłany: 06 Lis 2014, 14:13 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 Lis 2010, 10:56
Posty: 4714
Miejscowość: woj. dolnośląskie
Samochód:: Daewoo Nexia, 1.5 8V, GL+, Sedan
Z pewnością łatwiej Ci będzie dopasować coś z Saaba lub Opla, coś nowszego to np. z Vectry C lub Signuma. Mniej rzeźby by było, tylko elektronikę i elektrykę ogarnąć. ;)


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: K20A2 w nexii?
PostWysłany: 06 Lis 2014, 18:50 

Rejestracja: 24 Sty 2012, 22:16
Posty: 56
Samochód:: Nexia sedan 1,5 benz+lpg ciemno-zielony(Nexus);)
no właśnie Z20NET jest z signum czy tez vectry c
elektryka to nie jest problem zakładając kupno swapa z wiązką i kompem
tylko interesuje mnie jak ten silnik się spisuje :)


Góra
 Profil  
 
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Wyślij nowy tematWyślij odpowiedź Strona 1 z 2   [ 16 posty(ów) ]
Idź do strony 1, 2  Następna


Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość


Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum
Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum
Nie możesz edytować swoich postów na tym forum
Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum

Szukaj:
Skocz do:  
cron


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group

projekty kuchni warszawa szafy stolarz
Fatal: Not able to open ./cache/data_global.php