Zmień rozmiar czcionki


Wyślij nowy tematWyślij odpowiedź Strona 1 z 1   [ 6 posty(ów) ]
Autor Wiadomość
 Temat postu: C20NE brak iskry (dwie wtyczki aparatu zapłonowego)
PostWysłany: 04 Lis 2014, 13:13 

Rejestracja: 23 Sie 2012, 23:16
Posty: 10
Miejscowość: Sępólno Krajeńskie
Samochód:: Nexiaaa
Witam.

Wreszcie zabrałem się za swap poczynając od ne.
Silnik mam juz w komorze, spięty ze skrzynią.

Ale problem mam taki, ze nie ma iskry. Wymieniłem czujnik położenia wału i dalej to samo. Wiązkę i kompa mam Nexiową. Rozumiem, że może być również padnięta cewka, ale wykluczając (bo jeździła do samego końca padnięcia silnika) już tą cewkę to gdzie jeszcze szukać przyczyny braku iskry? Może to być jakiś przekaźnik? Bo bezpiecznik chyba raczej nie. Po zapłonie check się świeci.

I tak się zastanawiam właśnie.. Bo w wiązce Nexiowej idą 2 wtyczki do aparatu zapłonowego tak?. W c20ne nie mam gdzie ich chyba podpiąć, w każdym bądź razie napewno nie do oryginalnego aparatu. Co z tymi wtyczkami zrobić? A iskry nie ma nawet prosto z przewodu z cewki. Tzn inaczej. Jest, ale taka, że jej wcale nie ma, mikroiskra jaśniej mówiąc czyli coś tam jednak walczy. Te wtyczki załączają wtryski, pompe paliwa i jakiś przekaźnik. Nie wiem czy coś jeszcze.

Mam 2 wiązki od c20ne w kawałkach. Jedna z okrągłą wtyczką po jednej stronie, dalej ucięte kabelki.
Drugą kompletniejsza z wtyczka do kompa, listwa od wtrysków, i pare kabelków uciętych, chyba sonda lambda i jakies 2 lub 3 inne.

Chciałbym uniknąć przekładania wiązki jeśli nie ma takiej potrzeby ale obowiązkowo bolid musi w tym tygodniu jakoś odpalić. Czyli potrzebna iskra.

Brak sondy lambda może być powodem braku iskry?

Przepustnice mam od nubiry 2.0.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: C20NE brak iskry (dwie wtyczki aparatu zapłonowego)
PostWysłany: 04 Lis 2014, 15:00 
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 11 Lis 2010, 12:32
Posty: 6195
Miejscowość: Włocławek
Samochód:: Civic EJ6 D15Z8/Z6 VTEC
Czyli wstawiłeś NE a sterowanie zostało oryginalne? Komputer z nexii bierze sygnały z innych czujników, nie ma na przykład czujnika położenia wału. Więc musiałbyś zaadaptować czujniki z silnika nexii w tym aparat zapłonowy żeby była iskra, choć prawidłowo powinna być wiązka i komputer od silnika który wstawiasz

_________________
ImageImageImageImageImageImageImageImageImageImageImageImage



Czasami na drodze spotykam prawdziwych szaleńców...
Pędza na złamanie karku i wbrew rozsądkowi...
Czasami naprawdę aż ciężko ich wyprzedzić...


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: C20NE brak iskry (dwie wtyczki aparatu zapłonowego)
PostWysłany: 04 Lis 2014, 15:22 

Rejestracja: 23 Sie 2012, 23:16
Posty: 10
Miejscowość: Sępólno Krajeńskie
Samochód:: Nexiaaa
Czyli aparat zapłonowy muszę jakoś zamocować tak? Bo on tam ma inne ułożenie mocowania. Ale to pasowac nie będzie przeciez do tego silnika. A od innego czegoś nie podpasuje aparatu? A w silniku czujnik położenia wału mam. Tylko chyba nie mam go gdzie podpiąć za bardzo do nexiowej wiązki


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: C20NE brak iskry (dwie wtyczki aparatu zapłonowego)
PostWysłany: 04 Lis 2014, 15:54 
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 11 Lis 2010, 12:32
Posty: 6195
Miejscowość: Włocławek
Samochód:: Civic EJ6 D15Z8/Z6 VTEC
Tak jak pisałem, jak wiązka i komputer z nexii to czujniki i aparat z nexii. W aparacie jest moduł i cewka i one współpracują z komputerem z nexii. Tak jak czujnik temperatury silnika, powietrza, położenia przepustnicy, podciśnienia i sonda lamda

_________________
ImageImageImageImageImageImageImageImageImageImageImageImage



Czasami na drodze spotykam prawdziwych szaleńców...
Pędza na złamanie karku i wbrew rozsądkowi...
Czasami naprawdę aż ciężko ich wyprzedzić...


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: C20NE brak iskry (dwie wtyczki aparatu zapłonowego)
PostWysłany: 04 Lis 2014, 16:02 

Rejestracja: 23 Sie 2012, 23:16
Posty: 10
Miejscowość: Sępólno Krajeńskie
Samochód:: Nexiaaa
Chciałbym, by wypowiedział się ktoś, kto robił c20ne na wiązce z Nexii i wyjaśnił jak rozwiązał sztukę z aparatem zapłonowym :))

Dzięki radzio, będę kombinować coś z czujnikami wtedy by to w tym tygodniu ruszyło jakoś


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: C20NE brak iskry (dwie wtyczki aparatu zapłonowego)
PostWysłany: 05 Lis 2014, 17:20 
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 11 Lis 2010, 12:32
Posty: 6195
Miejscowość: Włocławek
Samochód:: Civic EJ6 D15Z8/Z6 VTEC
nikt tu nie praktykował takich sztuczek.
spotkałem się tylko z przypadkiem swapu na 2.0XE w lanosie, i pozostawieniu seryjnego kompa i wiązki. ale tam jest układ zapłonowy oparty na DIS-ie

jeszcze mi przyszło do głowy jedno rozwiązanie- głowica z espero 2.0 - tam był aparat zapłonowy chyba taki jak w nexii

_________________
ImageImageImageImageImageImageImageImageImageImageImageImage



Czasami na drodze spotykam prawdziwych szaleńców...
Pędza na złamanie karku i wbrew rozsądkowi...
Czasami naprawdę aż ciężko ich wyprzedzić...


Góra
 Profil  
 
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Wyślij nowy tematWyślij odpowiedź Strona 1 z 1   [ 6 posty(ów) ]


Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość


Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum
Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum
Nie możesz edytować swoich postów na tym forum
Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum

Szukaj:
Skocz do:  


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group

projekty kuchni warszawa szafy stolarz
Fatal: Not able to open ./cache/data_global.php