Poczytałem sporo na internecie na temat odgłosów szumów, skrobania, klekotania na puszczonym sprzęgle a przy wciśniętym cisza. Większość własnie pisze że to łożysko oporowe sprzęgła. Inni piszą że łożysko to nie pracuje jak sprzęgło jest puszczone, zatem jak to jest? Radzio rozbierałeś skrzynie i jesteś pewien że to wina zużytego łozyska oporowego.
Dodam że u mnie przed wymianą silnika nie było nic slychać ze skrzyni, problem pojawił się ostatnio. W skrzyni mialem wymienioną tylko tarcze sprzęgła o ile się nie myle. No i nie mialem oleju praktycznie, takze olej został nowy zalany tyle ile trzeba.
To łozysko sam wymienię w garażu z kanałem? Czy raczej się nie podejmować?
Wkurza mnie to szeleszczenie i klekotanie na puszczonym sprzegle, nie jest to głosne ale słyszalne, wciskam sprzęgło - cisza. Pomóżcie
Odgłosy ze skrzyni dochodzą także podczas hamowania silnikiem, podczas przyspieszania jest okej. Wszsytkie biegi wchodzą bardzo dobrze ( może czasami przy pałowaniu z dwójki na trójke troszke problemów ale to juz dawno nie występowało u mnie - pare razy sie zdarzyło)